SUB40DB Summerdrinks in de Tuin der Lusten

We vroegen Erik de Jong ons eens mee te nemen in het verhaal van Bosch Parade en de Tuin der Lusten.

SUB40DB Summerdrinks in de Tuin der Lusten. Hoe relaxt is dat dan?!

Toch zit er ook een serieuze boodschap achter deze wat hedonistische plek. De Tuin der Lusten is namelijk de kunstwerf en bouwplaats van Bosch Parade, die een klein weekje later plaatsvindt. Bosch Parade laat met editie 2024 ‘hedendaagse demonen’ uit het water opdoemen. Laat me jullie alvast kort meenemen in ons evenement, om te begrijpen wat de Tuin der Lusten precies voor een bijzondere plek is.

Jheronimus Bosch, eat your heart out!
de wereld in 2024 overtreft de wildste surrealistische scenario’s op jouw schilderijen.
Onze tijd is hoogzwanger van de nakende Apocalyps.
Demonen rammelen aan alle poorten van ons bestaan:
Ze hangen boven de daken als dreigende plagen,
ze groeien uit cocktails van algoritmes en data,
en poppen up op newsfeeds en sociale media…

Dit schreven wij eind 2022 in onze open call om kunstenaars te werven. Jheronimus Bosch is onze inspiratiebron voor Bosch Parade en de Tuin der Lusten. Je kan er eigenlijk alleen maar van dromen hoe een visionaire kunstenaar als Bosch, meester in het verbeelden van de gelaagdheid en complexiteit van de wereld, in dit tijdperk zou hebben gestaan. Dát is precies wat we met Bosch Parade doen: we nodigen kunstenaars uit om de Jheronimus Bosch in zichzelf te zoeken, zich door zijn visie, technieken en wereldbeelden te laten besmetten en met die bril op de wereld van vandaag te dromen en te verbeelden.

Met de nieuwsgierigheid van Bosch gaan we aan de slag met onze community van honderden vrijwillige cultuurmakers en tientallen kunstenaars om samen een parade te laten varen. Twintig nieuwe kunstwerken worden vanaf 23 mei voorbereid op de eigen kunstwerf, openluchtatelier, backstage en pop-uprestaurant inéén genaamd Tuin der Lusten.

En in die Tuin der Lusten zijn de Summerdrinks met SUB40DB.

Dat is op een spannend moment! Op 13 juni gaat een groot deel van de twintig werken te water. Er heerst drukte, stress en wellicht enige chaos onder onze kunstenaars. Op het water werken dingen nooit zoals je verwacht… Met kunst gaan dingen ook nooit zoals je verwacht… En kunstenaars doen sowieso nooit precies wat je van ze verwacht… Al die onverwachtheden leveren echter wel kunst op die inspireert, raakt en tot nadenken zet.

Hoe dat verder werkt, ontdekken jullie op bezoek bij ons in de tuin. Miesjel van Gerwen, onze artistiek leider, deelt kort zijn werkwijze en inzichten. En die werkwijze biedt ook kansen voor ondernemers. Juist het ergens onbevangen inspringen, iets laten ontstaan, het onverwachte omarmen is belangrijk om goede ideeën tot wasdom te laten komen. En ik wil daar aan toevoegen, misschien zelfs juist als je daar je eigen demonen tegenkomt. Hoe dat dan vervolgens zelf te doen, is een mooi gespreksonderwerp voor bij de borrel.

En alvast voor de eigen agenda: de gehele editie van Bosch Parade is te zien van 20 t/m 23 juni. Zowel gratis langs de oevers van de Dommel, als op onze terrassen via ticketverkoop. Zie onze website www.boschparade.nl voor alle details en achtergronden.

We zien elkaar de 13e in de Tuin der Lusten!

- Namens Erik de Jong, Bosch Parade